Problémy akváriových rybičiek

Problémy s vitamínmi u rýb sú jedným z najťažších problémov, ktoré musíme riešiť. Keďže ryby s vami nedokážu komunikovať, musíte si všimnúť prvé príznaky, ktoré často chovatelia prehliadajú.

V prírodných „divých“ podmienkach sa tieto problémy nevyskytujú, takže sami musíte usúdiť, že ak má vaša rybka nejaký problém, niečo ste zanedbali. Niečo veľmi podstatné.

Chovatelia, ktorí si začali všímať nejaké iné správanie u rýb zistili tieto problémy hlavne u najrozšírenejších rýb, ktoré sa doma chovajú. Tie majú veľmi čudné správanie a zlú koordináciu, ak trpia nejakou chorobou. Vedci zistili, že tieto ryby oslepli.

Po mnohých testoch, ktoré vedci urobili, sa zistilo, že týmto rybičkám chýbal vitamín A, ktorý je veľmi dôležitý pre správne fungovanie tela a hlavne pre dobrý zrak. Okrem toho existujú aj iné vitamíny, ktoré by ste nemali prehliadnuť v ich strave:

  • A – pre zdravý rast a tvorbu hlienu. Nájdete ho hlavne vo vajciach, cesnaku a kapuste
  • B1 – pre výživu nervového systému, získavanie energie. Zdroj: kuracie srdce, klíčky, pivné kvasinky
  • B2 – pre rast svalovej hmoty, vstrebávanie bielkovín a takisto tvorbu hlienu. Zdroj: vajce, droždie, klíčky
  • B5 – pre stavbu enzýmov. Zdroj: zelená zelenina, žĺtky, kuracie srdce a droždie
  • B12 – pre tráviacu sústavu, tvorbu hemoglobínu a vstrebávanie kyslíka.
  • C – pre stavbu kostry a imunitný systém. Zdroj: zelenina, ovocie, cesnak
  • D3 – pre príjem vápniku a fosforu. Zdroj: žĺtky, morské ryby, cesnak
  • E – pre stabilizáciu vitamínov a nenasýtených mastných kyselín, pohlavné hormóny. Zdroj: klíčky, šalát, špenát, hrášok, vajcia
  • K – pre lepšiu zrážanlivosť krvi a pomáha hojiť rany. Zdroj: zelenina
  • J – pre trávenie tukov. Zdroj: žĺtok, hovädzie srdce, obilniny

Každá surovina má nejaký zdroj vitamínov, no každý sa uvoľňuje inak. Neoddeliteľnou súčasťou potravy sú tuky, cukry, aminokyseliny ale aj minerály a stopové prvky. Sledujte svoju rybičku a určite si dávajte pozor na to, aby mala v každej dennej dávke potravy dostatok vitamínov a minerálnych látok.

 

Autor: Naďa Černá